dilluns, 24 de febrer del 2014

DEFENSEM EL PORT VELL DE BARCELONA

El Port de Barcelona ha sofert progressives transformacions. Des de la inauguració del Moll de la Fusta a la Nova Bocana, passant pels Jocs Olímpics, Maremàgnum, World Trade Center i Edifici Vela. Aquest espai es troba en un continu mecanisme d’inauguració-decadència-reforma de la reforma. Ara, l’administració portuària proposa passar d’un port esportiu a un port de grans iots al Port Vell. Els edificis de l’entorn com el de la Delegació d’Hisenda, el Palau de Mar, entre d’altres, no tenen clar el seu ús futur. I tot això en un marc neoliberal que pretén privatitzar aquest sector de la ciutat.
Ja han passat dues dècades de la transformació positiva dels Jocs Olímpics i la conquesta del mar per part de la ciutat. El PGMB ha quedat clarament antiquat (1976- 2012). Cal una nova reflexió metropolitana per a poder repensar el futur del litoral metropolità. I des d’aquesta perspectiva analitzar la transformació de les activitats del port de Barcelona i la relació de la ciutat amb el mar.
Més informació: http://defensemportvell.wordpress.com/

divendres, 21 de febrer del 2014

WIKIPEDRA:
Wikipedra és un espai web 2.0 sobre les barraques i cabanes de pedra seca de Catalunya. El projecte està desenvolupat per l’Observatori del Paisatge a partir d’una idea inicial de la Fundació Catalunya-La Pedrera i hi col·labora l’associació Drac Verd, entre altres entitats que vetllen pel patrimoni de la pedra seca a Catalunya.
http://wikipedra.catpaisatge.net/

divendres, 14 de febrer del 2014

SLIDESHOW DE LA RESTAURACIÓ D'UNA TRIBUNA.

Hem tallat en pedra de Montjuïc dues llindes, un pinacle i empelts diversos per substituir aquells volums que es trobaven molt degradat i havien perdut definició. Procés de muntatge de les peces que prèviament havíem desmuntat per corregir els desperfectes provocats per l'oxidació dels ancoratges i part de l'estructura de ferro. L'edifici va ser construït el 1910 per Enric Sagnier dins un estil neogòtic molt contingut que només s'expressa amb contundència a la tribuna del xamfrà, amb pinacles, gàrgoles i decoració floral típicament goticista. Entre la seva nombrosa obra destaquen el Palau de Justícia de Barcelona, restauració en la qual hem participat, i la Duana del Port de Barcelona.

RESTAURACIÓ DE LA CARTOIXA D'ESCALADEI. RECUPERACIÓ D'UN MONUMENT.

Una de les obres en les que he participat:
http://youtu.be/rT38QTz4AQ0
Time Lapse realitzat pel Museu d'Història de Catalunya.
Procés de reconstrucció del claustre menor de la Cartoixa d'Escaladei amb un 70% de peces recuperades i un 30% de noves. Les peces noves corresponen a la talla de columnes, dovelles, salmers i empelts diversos. Aquesta cartoixa, fundada al segle XII, va ser la primera de la península Ibèrica, de la qual sorgiren les altres cartoixes catalanes. El cenobi, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, fou el primer de l'orde de Sant Bru a la península Ibèrica.
L'Orde de la Cartoixa és un orde monàstic fundat el 1084 per Bru de Colònia i sis companys. D'aquí l'Orde de Sant Bru.



dijous, 13 de febrer del 2014

PEDRA A PEDRA: NOU BUTLLETÍ DE FEBRER DEL 2.014

http://www.coordinadorapedraseca.org/images/butlleti9.pdf
Nou butlletí digital del mes de Febrer de la CEPS (Coordinadora d'Entitats per la PedraSeca).
http://www.coordinadorapedraseca.org/
La "Coordinadora d'Entitats per la Pedra Seca" és un grup multidisciplinar sense ànim de lucre que aplega entitats, associacions i col·lectius de caire divers amb l'objectiu de difondre, coordinar, intercanviar i vetllar pel patrimoni cultural de la pedra seca català.